Mijn favorieten

Nieuws

Overzicht actuele prijzen productierechten
Geplaatst op: 12 december 2019
In de laatste maand van het jaar kijkt onze specialist productierechten, Nard Driessen, terug op de ontwikkelingen van de rechten en geeft hij een overzicht van de actuele prijsstanden.
Overdrachtsbelasting: puzzelen loont de moeite
Geplaatst op: 19 juni 2019
Door slim om te gaan met overdrachtsbelasting bij de aankoop van een woning in het buitengebied is flink belasting te besparen. Hoe u dat doet? Lees snel verder!
Goed voor de bodem. Maar ook goed voor de portemonnee?
Geplaatst op: 14 mei 2019
Goed voor de bodem. Maar ook goed voor de portemonnee?
Alsnog overdrachtsbelasting betalen over de aankoop van landbouwgrond?
Geplaatst op: 20 februari 2018
Het komt vaker voor dan wordt gedacht: De aankoop van landbouwgrond wordt enkele jaren na aankoop alsnog voor de overdrachtsbelasting aangeslagen. Hoe zit dit nou precies? Want de notaris heeft bij het passeren van de akte toch een vrijstelling geclaimd en ontvangen van de Belastingdienst? Noud Albers, makelaar/taxateur bij Arvalis, legt een en ander uit.
Te hoge WOZ-waarde grote financiële gevolgen voor OZB en erfbelasting
Geplaatst op: 20 december 2017
Begin volgend jaar valt bij u de WOZ-beschikking van de gemeente weer in de brievenbus. Arvalis adviseert u – vooruitlopende hierop - alvast om dan kritisch te kijken naar de WOZ-waarde van uw woning of bedrijf welke hierin genoemd wordt. Verlaging van de WOZ-waarde is namelijk niet alleen van belang voor de Onroerende Zaakbelasting. Ook bij de bepaling van de erfbelasting wordt uitgegaan van de WOZ-waarde en kan een lagere waarde dus van groot financieel belang zijn.

Blijkt dat de WOZ-waarde voor 2018 naar uw mening te hoog is? Dan kunt u uw WOZ-beschikking laten beoordelen door één van de makelaars van Arvalis. Middels een quickscan wordt uw WOZ-beschikking beoordeeld en wordt ingeschat wat de haalbaarheid is om de WOZ-waarde te verlagen. Vervolgens kunt u zelf beslissen of u bezwaar aantekent tegen de beschikking. U heeft dan de mogelijkheid dit uit te besteden aan de juristen van Arvalis. Let op: de termijn voor het maken van bezwaar is 6 weken, vanaf de dagtekening van de WOZ-beschikking. De datum van de dagtekening is dus van wezenlijk belang.

Het bezwaarschrift kan worden ondersteund door een taxatierapport, opgesteld door een van onze makelaars. Dit kan de slagingskans van uw bezwaar aanzienlijk vergroten. Samen gaan we dan voor een zo goed mogelijk resultaat.
Arvalis biedt “bouwvolume” aan
Geplaatst op: 29 augustus 2017
De makelaars van Arvalis staan bekend als het aanspreekpunt voor de (ver)koop, (ver)huur en verplaatsing van bedrijven, grond, productierechten en woningen in het buitengebied van Zuidoost-Nederland. Daar hoort ook een - nog bij veel klanten onbekende - tak bij, namelijk de handel in bouwvolume. Het betreft hier gebouwen in het buitengebied die na sloop, elders in dezelfde gemeente weer teruggebouwd kunnen worden.

Dat klinkt mooi, maar hoe werkt dat nu precies?
Bouwen in het buitengebied is aan allerlei voorwaarden gebonden. Zo is de maximale inhoud en oppervlakte van een woning en bijgebouwen, gebonden aan bepaalde maten. Deze voorwaarden zijn te vinden in het bestemmingsplan buitengebied van de betreffende gemeente.

“Regelmatig komt het voor dat inwoners een grotere woning of hobbyruimte willen bouwen,” vertelt Noud Albers, makelaar bij Arvalis. “Dit is echter lang niet altijd vergunbaar. Door elders bouwvolume te slopen bieden gemeentes extra mogelijkheden om bijvoorbeeld toch die woning uit te breiden met een prachtige tuinkamer, een slaapkamer op de begane grond of een klusruimte voor een uit de hand gelopen hobby. Let echter op, elke gemeente stelt daarbij weer andere voorwaarden.”

Voorbeeld
De gemeente Venray staat in haar bestemmingsplan buitengebied bij de bestemming Wonen voor een woning inclusief bijgebouwen een totale maximale inhoud van 875m3 toe. Een modale woning en een garage van circa 60m2, bereiken echter al snel dit maximum van 875m3. Noud; “Als u dan toch uw garage of woning uit wilt breiden, dan dient u bouwvolume elders in het buitengebied van de gemeente Venray te slopen. Hieraan worden uiteraard voorwaarden gesteld. Zo mag er alleen gesloopt worden met, en volgens de voorschriften van een sloopmelding. En het allerbelangrijkste: u dient te borgen dat het gesloopte bouwvolume op de slooplocatie niet meer teruggebouwd kan worden. Hoeveel u elders dient te slopen kunt u berekenen: de eerste 250m3 meer bouwen dan toegestaan dient u 100% te compenseren met sloop, daarboven is dit 150%.”

Nog een voorbeeld
In dezelfde gemeente Venray kan een kleinschalig bedrijf in het buitengebied onder voorwaarden haar bedrijfsgebouwen uitbreiden. “In ieder geval dient elders bouwvolume te worden gesloopt. Voor alle extra bij te bouwen ruimte dient in deze situatie 200% gecompenseerd te worden met sloop.”

Heeft u bouwplannen, dan kan Arvalis voor u op een rij zetten aan welke voorwaarden u dient te voldoen. En als u bouwvolume nodig heeft, dan kunnen de makelaars van Arvalis u het noodzakelijke bouwvolume aanleveren.

Voor vragen over dit onderwerp, kunt u contact opnemen met Noud Albers, makelaar bij Arvalis via 06-55720221.
Oververhitting op de particuliere woningmarkt?
Geplaatst op: 20 juli 2017
De krapte op de particuliere woningmarkt neemt zichtbaar toe. Van alle provincies in Nederland is Limburg deze keer de koploper. Er staan op dit moment 30% minder woningen te koop ten opzichte van een jaar geleden. Dit komt onder meer door uitgestelde verhuizingen en wordt bovendien nog eens aangejaagd door de absurd lage hypotheekrente.


Spraken we een jaar of twee geleden nog van een kopers markt (veel aanbod, lange theoretische doorlooptijd en relatief weinig kopers) is dit nu omgeslagen naar een verkopersmarkt (veel kopers, relatief weinig aanbod en een snelle doorlooptijd). Wanneer er nu een woning op de woningmarkt aangeboden wordt dan zit de uiteindelijke koopprijs vaak heel dicht tegen de vraagprijs aan. Soms wordt er zelf méér geboden. De vraag is of dit overbieden een positieve ontwikkeling is. De taxateur moet immers ook nog een oordeel vellen voor de financiering, en in geval van een overbieding moeten de kopers wel behoorlijk wat eigen vermogen meenemen.

Een heel aantal woningen haalt het internet zelfs niet eens en wordt verkocht zonder tussenkomst van een makelaar. Slechts één facebook bericht is vaak al voldoende om de vrienden- en kennissenkring op de hoogte te stellen van de aanstaande verkoop en dan begint het balletje al te rollen.

Uit eigen ervaring kan ik over de ‘oververhitting’ mee praten. Recentelijk hebben wij een leuk ogend boerderijtje in de verkoop gekomen. De klant is reeds geholpen met een mooie nieuwe woning, natuurlijk ook verzorgd door Arvalis. Zijn te koop aangeboden boerderij heeft een leuke ligging, een perceelgrootte van 3200m2, een inhoud van 750m3, een inpandige schuur van zo’n 750m3 en een kleine loods. We hebben de woning goed gefotografeerd, uitgebreide informatie in de brochure gezet, het een prominente plek op internet gegeven en een scherpe vraagprijs neergelegd. Laten we zeggen dé ingrediënten voor een stormloop aan reacties.

En zo gebeurt het op dit moment dan ook. Aanvragen voor bezichtigingen vanuit het hele land, van Noord-Holland tot Gelderland, maar natuurlijk ook veel reacties vanuit onze eigen mooie provincie. De verkoper wordt helemaal gek van al die aanvragen voor een bezichtiging. Hij komt niet meer aan eten toe, zegt hij (en ik dus ook niet).

Als ik dan even naar het woningaanbod kijk; Ten tijde van het schrijven van dit stuk staan er in de prijsklasse tussen de 275-325 duizend euro in de gemeente Venray slechts 15 andere woningen te koop. Hiervan zijn er slechts 6 vrijstaand en zijn er 3 verkocht onder voorbehoud. In de hele gemeente Venray! Exemplarisch voor deze tijd; weinig aanbod en veel kopers. Kortom een verkopersmarkt.

Laten we hopen dat we nog veel Arvalis klanten kunnen helpen bij de verkoop van hún woning, en nog veel kopers blij kunnen maken met hun nieuwe aankoop.


Frank Sijbers
fsijbers@arvalis.nl
06-20522634